Statistička olimpijada 2018

Što je Europsko statističko natjecanje (ESC)?

ESC jest natjecanje u organizaciji Eurostata i brojnih europskih nacionalnih statističkih ureda sa svrhom promicanja statističke pismenosti među srednjoškolcima.

Želja nam je potaknuti znatiželju i interes srednjoškolaca te njihovih nastavnika za statistiku. Statistička olimpijada pokazat će koliko su srednjoškolci upoznati sa statističkim pojmovima i izračunima, koliko je statistika zastupljena u srednjim školama, ponajprije u nastavnom predmetu Matematika, kolike su mogućnosti stvarne primjene stečenoga statističkog znanja, ali i koliko se srednjoškolci snalaze pri pretraživanju raspoloživih statističkih podataka te koliko ih stvarno razumiju. Nastavnicima će pružiti ideje kako statističke podatke uključiti u svakodnevan rad sa srednjoškolcima te kako na primjerima iz stvarnog života mogu na jednostavan i zanimljiv način objasniti kompleksne statističke pojmove. Uz sve navedeno, Statistička olimpijada, kao i svaka olimpijada, trebala bi potaknuti srednjoškolce i njihove mentore na timski rad i suradnju u ostvarivanju zajedničkih ciljeva na putu prema uspjehu.

Natjecanje se sastoji od dvije faze − nacionalne i europske, koje će se održati tijekom tekuće školske godine. Finalistima obje kategorije nacionalne faze natjecanja omogućit će se sudjelovanje u europskoj fazi natjecanja, gdje će svoje snage moći odmjeriti s europskim kolegama. Nacionalna faze odvijati će se na hrvatskome, dok će za europsku fazu natjecanja biti potrebno poznavanje engleskog jezika.

Na Statističkoj olimpijadi mogu sudjelovati svi učenici koji pohađaju bilo koju redovitu srednju školu u Republici Hrvatskoj. Sudjelovanje na natjecanju besplatno je, a ekipe prijavljuju mentori prema navedenim kategorijama:

Kategorija A: 3. i 4. razred srednje škole i kategorija B: 1. i 2. razred srednje škole

Iz naše škole se natječu 3 tima u A kategoriji, i 2 tima u B kategoriji natjecanja te očekujemo njihove rezultate.

Sudjelovanje na natjecanju je besplatno.

Učenici mogu sudjelovati u ekipama od jednoga do tri učenika, koji ne moraju biti nužno iz iste škole, ali moraju biti iz iste kategorije. Svaka ekipa mora imati nastavnika − mentora koji će osim prijave na natjecanje biti zadužen i za praćenje rada svoje ekipe te za pružanje potrebne pomoći u izvršavanju zadataka. Broj sudionika odnosno ekipa iz iste srednje škole nije ograničen, kao ni broj ekipa koje prati isti mentor, dok učenici mogu sudjelovati samo u jednoj ekipi.

Nacionalna faza:

  • Razdoblje za prijavu: od 20. listopada 2017. do 26. siječnja 2018.
  • Razdoblje održavanja ispita za prvi krug natjecanja: od 29. siječnja do 12. veljače 2018.
  • Objava rezultata prvoga kruga natjecanja: 14. veljače 2018.
  • Razdoblje održavanja drugog kruga natjecanja: od 15. veljače do 8. ožujka 2018.
  • Proglašenje pobjedničkih ekipa: 6. travnja 2018.

Više informacija na stranicama.