Ulagati u znanost, a ne u besplatne udžbenike!

go338373

Park Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile bio je mjestom sastanka s mladim zaljubljenikom u znanost Lukom Opašićem iz Pazina, koji se nedavno okitio titulom državnog prvaka u biologiji. Na natjecanju je pod vodstvom mentorice Dušice Dorčić nastupio s radom »Umjetno induciranje spolne zrelosti europske jegulje«.
Vrijeme je kupanja, sezona je otvorena, a ovaj pazinski maturant u japankama priča: »Imam ludu sreću ča ću nastavit po ljeti delat u akvariju na Fort Verudeli na tu temu, hormonske terapije spolno nezrelih jegulja na način da se otopina hipofize ubrizgava na abdomen jegulje, i još čuda tega. Na natjecanju sam prikazao razvoj osam primjeraka, od kojih je jedna došla do spolne zrelosti. To ću ponovit u sklopu ljetnog rada. Trenutno nabavljam primjerke, planiram iskoristiti dobiveno znanje, a mijenjat ću stvari za koje sam tijekom prethodnog pokusa shvatio da nisu dobre«.
Pitali smo ga koji fakultet planira upisati.

– Imam izravan upis na PMF – biološki smjer, no ja ću pokušati upisati medicinu. Želim iskoristit znanje kako bin pomoga drugim ljudima. Ako želim radit u klinici cijeli svijet mi je otvoren, od Pazina do New Yorka i Tokija, dok ako bih se bavio znanošću, bio bih ograničen na velika istraživačka mjesta, poput Lausanne, veli on.

Osim državnog prvenstva, Luka je na ekipnom prvenstvu bio drugi u ekološkom kvizu, zajedno s dvojicom Vanja – Ilićem i Marićem te Martinom Skok, a prijašnjih godina u timu je bio i Goran Levak, koji danas studira medicinu i svojevrsni mu je uzor.

– Ne smatram se nadarenim učenikom, nego mislim da je bit svega u volji, entuzijazmu, želji za spoznajom svijeta oko sebe. Znanost mi je prirasla srcu, a i još kao mali sam proučavao enciklopedije poput »Tisuću pitanja, tisuću odgovora«, skroman je Luka. Na temu društvenih vrijednosti kaže: »U društvu je danas cilj svima postić ča više sa ča manje truda i to na zaobilazne načine. Današnje društvo je društvo Rimskog Carstva, u kojem su gladijatori sportaši, a narodu je dosta panem et circenses (kruha i igara). Reklamiraju se svjetska prvenstva, Olimpijske igre – bitno je da je mozak na paši. Neshvatljivo je da je neki dan izašla majušna vijest o novim znanstvenim spoznajama o formiranju planeta, dok je vijest da je netko spavao s nekim u ‘Big Brotheru’ puno veća«.

Vratili smo se na znanost. Luka nam je rekao da je oduševljen knjigom biologa Stevea Jonesa »Y – Podrijetlo muškarca«, koju trenutno čita. U razgovoru smo se dotakli i predavanja o njegovu projektu koje je ovaj maturant držao Vladimiru Paaru za nedavna akademikova posjeta Pazinu, i to nasamo u kabinetu.

– Bi san jako pod dojmom. Neki škiči kad vidi pjevača, glumca, dok je meni Paar pojam. Dao mi je nekoliko savjeta i zatražio CD s projektom. Ki zna, forši ga je hiti pokle i u škovace, ali ni me briga. Uzbuđeno san mu u pol ure ispriča sve ča znan, a riječi su tekle same od sebe, nanke neznan ča san mu sve reka, kaže on.

Za kraj našeg razgovora rekao nam je i da iščekuje odgovor Ljetne škole znanosti u Višnjanu, za koju je i ove godine aplicirao.

– Mislim da Korado Korlević vrhunski radi svoj posao. I u toj ljetnoj školi, u kojoj sam već bio u nekoliko navrata, dobivam puno poticaja za bavljenje znanošću. U to treba ulagati, a ne u besplatne udžbenike, koji ne doprinose kvaliteti obrazovanja pojedinca, ističe Luka Opašić. (A. Fi)

www.glasistre.hr

Arhiva novosti