Učenici Škole u projektu nematerijalne kulture

OLYMPUS DIGITAL CAMERACentar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre provodi Radionicu za istraživanje nematerijalne kulture “Odakle smo/Di dove siamo?” u kojoj sudjeluju učenici naše Škole i Srednje škole Mate Blažine u Labinu. Radionica se odvija od četvrtka, 11. travnja do 3. svibnja. Voditelji radionice su Mario Buletić, kustos i Nuša Hauser, dokumentaristica, a polaznici su učenici 3. razreda sa svojim mentorima prof. Almom Klokić, prof. Mirom Hrvatin i prof. Čedom Perko.
Sadržajni koncept Radionice istraživanja nematerijalne kulture „Odakle smo/Di dove siamo?“ svoju okosnicu pronalazi u istraživanju, dokumentiranju i analiziranju fenomena nematerijalne kulture koji se ogledaju o svakodnevicu, kao i u promišljanju kreativnog kompiliranja usvojenih znanja u reprezentativan izložbeni kontekst-okvir za predstavljanje rezultata, čime se otvara prostor za upoznavanje rada muzejskih djelatnika i mogućnost zajedničkog rada na finalnom produktu. I ovom radionicom Centar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre nastoji približiti mlađim članovima lokalne zajednice misiju i osnovne zadatke CENKI-ja te ih upoznati s osnovnim načinima i alatima koje i sami mogu koristiti u svrhu dokumentiranja njima značajnih pojavnosti te na taj način aktivno pridonijeti njegovanju i razvoju lokalnih nematerijalnih kulturnih specifičnosti.
Radionica istraživanja nematerijalne kulture „Odakle smo/ Di dove siamo?“ predviđena je u trajanju od četiri tjedna, nakon čega još toliko iziskuje osmišljavanje i oblikovanje izložbenog postava/predstavljanja rezultata koje slijedi na jesen. U svojoj prvoj fazi polaznici će se upoznati s osnovama korištenja opreme za dokumentaciju, kao i metodama dokumentiranja, što podrazumijeva upoznavanje s osnovama metoda etnografskog terenskog istraživanja te korištenje u tu svrhu dostupnih suvremenih instrumenata za bilježenje i analizu nematerijalnih pojavnosti. Prva je faza osmišljena i na način da osposobi istraživače polaznike da s podacima kojima raspolažu izrade skicu/nacrt/prijedlog konačnog muzejskog postava, da osmisle dizajn kreativnim promišljanjem sadržaja, elaboracijom teme koju su odabrali.
Radionica dočekuje polaznike podijeljene u pet timova, zbog lakšeg i dinamičnijeg učenja i kreiranja cjelokupnog procesa radionice, a teme kojima će pristupati su sljedeće:
1. Javni prostor
(javni prostor kao odrednica komunikacije i odnosa zajednice)
2. Simboli identiteta
(suodnos simbola identiteta mjesta i pojedinca)
3. Muzika/Moda/Životni stilovi mladih
(različitosti uvjetovane afinitetima)
4. Hrana
(priprema i konzumacija hrane u svakodnevici i u pretpostavljenim prilikama)
5. Obrti/Zanimanja
(obrti/zanimanja kao odraz identiteta pojedinca i/li zajednice)
Polaznicima Radionice istraživanja „Odakle smo/Di dove siamo?“ omogućuje se razvoj znanstveno-istraživačkih i kreativnih vještina. Također, prepuštaju se definiranju prostora vlastite svakodnevice i proučavanju njezinih utjecaja. Sudjelovanjem u radu muzejskih djelatnika, kustosa, dokumentarista i istraživača pruža se prilika (i njima, ali i struci) za novom popularizacijom, aktualizacijom i afirmacijom vrijednosti nematerijalne kulture Istre. Radionica svoje susrete bilježi svakog četvrtka (Pazin), odnosno petka (Labin) u tamošnjim školama, a odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Istarske županije. Praktičan je dio rada zatvoren za javnost, a rezultati će biti predstavljeni javno.

Arhiva novosti