Terenska nastava učenika strukovnih programa – Akvileja, Trst

Terenska nastava strukovnih odjeljenja (Akvileja – Trst)

 U utorak, 25. 4., održana je terenska nastava u Akvileji i Trstu. Sudjelovali su učenici 2.D, 2.K, 2.E4 i 2.E3 razreda. Praćeni kišom, ali optimistični glede vremenske prognoze, došli smo u Akvileju te se upoznali s njenom povijesti. Akvileja je zaista dragulj antičkog svijeta, nekada ubrajana u najveće gradove Apeninskog poluotoka. Danas, veličinom se može usporediti sa Pazinom. Međutim, arheološki ostaci daju naslutiti što se još skriva ispod livada ovog grada. Uz stručno vodstvo profesorice Eve Bulić i Barbare Širol Aleksić, obišli smo kompleks bazilika diveći se slojevitosti nalaza od 4. stoljeća nadalje. Mozaici otkrivaju još uvijek živi vizualni jezik kršćanskih simbola. Uz današnju baziliku stoji podsjetnik na najmračnije razdoblje ljudske povijesti – groblje vojnika palih u Prvom svjetskom ratu. Uz rijeku Nadižu (tal. Natisone) naziru se ostaci rimske luke sa još uvijek vidljivim brodskim vezovima. Zadivljuje i Forum, rimski trg, te ostaci rezidencijalne arhitekture rimskih domusa.

Po povratku, razgledali smo Rižarnu San Sabba, nekadašnju tvornicu za preradu riže pretvorenu u koncentracijski logor Drugog svjetskog rata. U multimedijalnom dijelu prepoznali smo mnoga prezimena ljudi sa područja Istre koji su stradali na ovom mjestu ili su pak deportirani u Auschwitz i druge zloglasne koncentracijske logore.

Uz navedene profesorice – voditeljice, u pratnji su bile još profesorice Jadranka Grubor, Tiana Lakoseljac, Ines Brajković i Rafaela Krošnjak.

Arhiva novosti