Poziv učenicima Škole za nagradno putovanje u Strasbourg

Pozivamo sve zainteresirane učenike Škole koji izvrsno vladaju engleskim jezikom i zanima ih politika, društvena zbivanja, građanska participacija ili funkcioniranje Europske unije, a  u dobi su od 16 do 18 godina, da se pridruže pobjedničkoj ekipi županijskog natjecanja programa Euroscola na nagradnom putovanju u Strasbourg, gdje će ukupno 24 učenika i dvoje profesora sudjelovati u simulaciji sjednice Europskog parlamenta. Na put se kreće 29. siječnja, 2019. godine, u večernjim satima, a glavno događanje, tj. rad u Europskom parlamentu, bit će 31. siječnja. Svi učenici koji budu putovali u Strasbourg posjetit će zgradu Europskog parlamenta i raspravljati o relevantnim temama za Europsku uniju u radnim skupinama s vršnjacima iz cijele Europe. Dio grupe učenika koji će putovati već čine četvero  učenika pobjednika gore spomenutog natjecanja  te četvero učenika koji su se natjecali video-uratkom na temu važnosti izlaska na izbore za Europski parlament. Preostaje još 16 mjesta za najbolje među prijavljenim učenicima!

Kako bi se prijavili, zainteresirani učenici trebaju ispuniti online prijavu na poveznici i pripremiti izlaganje u trajanju od jedne minute na engleskom jeziku, na jednu od pet zadanih tema:

1) Što Europa čini za mene? Moje obrazovanje i moja budućnost

2) EU, klimatske promjene i zaštita okoliša u mom kraju

3) Zašto izaći na izbore za EU parlament?

4) Što Europa čini za mene? Europska unija i sigurno korištenje Interneta

5) Brexit i budućnost EU nakon njega

Uz to, potrebno je poznavati osnovne pojmove vezane za EU i ponešto o njenoj povijesti. Poveznice, koje mogu poslužiti kao početna točka za pripremu, objavit ćemo tijekom dana na web-stranici škole.

Povjerenstvo će vrednovati opće znanje o Europskoj uniji (na hrvatskom i engleskom jeziku), vladanje engleskim jezikom u usmenoj komunikaciji (razgovijetno i razumljivo izlaganje i razgovaranje) i argumentirano izlaganje vlastitih stavova i mišljenja. Napominjemo da prednost imaju prijavljeni učenici koji do sada nisu sudjelovali u ovom programu. Zainteresirani učenici svoju će temu izlagati pred povjerenstvom za odabir učenika, u terminu između 18. i 21. prosinca. Točan termin (ili termini) ovisit će o broju prijavljenih učenika, a bit će objavljen u subotu, 15. prosinca. Prijave završavaju u petak, 14. prosinca, u 23:30. Budete li imali poteškoća prilikom prijavljivanja, obratite se prof. Gorani Družeta na [email protected] Pratite školske web stranice i oglasnu ploču za daljnje obavijesti i informacije. Veselimo se vašim prijavama i želimo vam uspješna izlaganja!

Arhiva novosti