Pero Lučin održao predavanje u našoj školi

Pero Lučin

U četvrtak, 26. veljače, u pazinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile rektor riječkog sveučilišta Pero Lučin održao je predavanje pod nazivom “Nove generacije učenika u kontekstu kurikularnih promjena u hrvatskom školstvu”.

Novopečeni rektor riječkog sveučilišta dr.sc. Pero Lučin u ispunjenoj Plavoj dvorani nastavnicima Osnovne škole i Gimnazije održao je predavanje o tehnološkim promjenama koje će se dešavati u budućnosti i načinu nakoji će se te promjene odraziti na obrazovni sistem i ponašanje učenika i studenata u budućem svakodnevnom životu.

Lučin je istaknuo kako učitelji trebaju pripremati učenike za poslove koji još ne postoje i za korištenje tehnologija koje još nisu izmišljene, a 2018. će biti među najpoželjnijima. Jedan od najbitnijih citata koje je Lučin koristio je onaj američkof futurista Alvina Tofflera „U 21. stoljeću nepismeni neće biti oni koji ne znaju čitati i pisati, već oni koji ne mogu učiti, odbaciti naučeno i ponovo naučiti“.

Posebno je bila zanimljiva podjela društva na generacije, prilikom čega je Lučin naglasio posebne vrijednosti koje svaka njeguje.

Generacija rođena prije Drugog svjetskog rata (tzv. “silent” generacija) posvećena je poslu, poštuje autoritete te na prvo mjesto stavlja obaveze).

Poslijeratna “baby-boom” generacija živi za posao, a karakterizira ju optimizam, političnost te fokusiranost na obitelj.

Generacija “X”koja je rođena od 60-ih do 80-ih godina prošlog stoljeća radi da bi živjela, ima jasna očekivanja, individualistička je, međutim, smatra da je vrijedno doprinositi zajednici.

Generacija “Y”, rođena od 1980. do 2000. godine, rastrošna je, živi u trenutku, odmah očekuje vrednovanje rezultata svog rada, te se uključuje u online zajednice.

Nakon njih slijedi generacija rođena u 21. stoljeću (tzv. net generacija), a nju obilježava sposobnost obavljanja više radnji odjednom (multi – tasking), nelinearno učenje, ali i vrlo kratkotrajna pažnja. Ova je generacija usko povezana sa digitalnom tehnologijom, što će, kaže Lučin, u budućnosti doprineti na stvaranju antitehnoloških supkultura.

Pazin.hr

Arhiva novosti