Naši učenici na zasjedanju Europskog parlamenta mladih Hrvatske u Rijeci

Sredinom prosinca 2021. imali smo priliku odabrati manji broj zainteresiranih učenika koji su sudjelovali u 31. nacionalnom zasjedanju Europskog parlamenta mladih Hrvatske u Rijeci. Radi se o organizaciji koja se bavi educiranjem mladih o europskim temama koje su aktualne sada, ali i koje će utjecati na njihov život u budućnosti te ih kroz timski rad i razmjenu mišljenja priprema za argumentiranje svojih stavova i aktivno građanstvo i razvija njihove suradničke i govorničke vještine. Odabrani učenici trećih i četvrtih razreda gimnazije i smjera upravni referent samostalno su se preko online obrasca prijavili na zasjedanje, u sklopu čega su trebali objasniti svoju motivaciju za prijavu na engleskom jeziku. Ta prijava ujedno je bila i selekcijski postupak, putem koje su organizatori zasjedanja odabrali dio prijavljenih učenika. Zatim su odabrani učenici kao delegati naše škole od organizatora dobili informativnu knjižicu te su trebali odabrati odbore u kojima su željeli djelovati, što su također učinili online. Nekoliko dana prije polaska u Rijeku, učenici su dobili materijal iz kojega su mogli pročitati tekstove o odabranim temama i dodatno ih istražiti preko ponuđenih poveznica. Kroz postupak odabira, prijave i pripreme za zasjedanje ulogu mentora imala je voditeljica projekta, nastavnica Gorana Družeta.

U srijedu, 15. 12., učenici Dora Matijašić, Ena Sloković, Nino Stranić, Đenifer Šepić i Antonio Vekić otputili su se, u pratnji voditeljice projekta, iz Pazina u Rijeku, gdje su učenici samostalno odsjeli u organiziranom smještaju kojega su osigurali organizatori. Učenici su u Rijeci proveli 4 dana, tokom kojih su intenzivno radili u svojim odborima, ali su i upoznali mnoge vršnjake iz svih krajeva Hrvatske i stekli neka nova prijateljstva. Posebnost ovog događanja je i ta što je službeni jezik rada u odborima engleski, pa je i to bila vrijedna prilika za jačanje i razvijanje znanja tog jezika. Cijelo događanje trebalo je svečano završiti u nedjelju, 19. 12., završnom sjednicom, međutim zbog proboja zaraze koronavirusom, dan prije su upućeni kućama. Usprkos tome, završna sjednica nije bila otkazana, već se održala online, 29. 12 od 10:15 do 16:45, preko Zooma. Na sjednici je sudjelovalo otprilike 60 delegata i organizatora. Svaki odbor imao je 3-5 članova koji su imali posebne uloge: svatko je imao svoj govor od kojih su prvi i zadnji napisani prije izlaganja, ostali su govori održani kako bi se odgovorilo na pitanja drugih odbora. Na kraju zasjedanja organizatori su pohvalili trud, rad i doprinos svih delegata.

Iako je višednevni samostalni boravak u drugom gradu, s mnoštvom nepoznatih ljudi, nepredvidivim okolnostima i pravilima koja su se zbog epidemiološke situacije ponekad mijenjala imao svoje izazove, naši delegati redom su izrazili svoje zadovoljstvo stečenim iskustvom i jedinstvenom prilikom za druženje s mladima iz cijele Hrvatske. Nadamo se da će netko od njih biti odabran i da predstavlja mlade Hrvatske na jednom od narednih međunarodnih zasjedanja Europskog parlamenta mladih.

Arhiva novosti