Mjesec borbe protiv ovisnosti

U sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti u razdoblju od 15. studenog do 15. prosincaproveli smo niz aktivnosti u našoj školi koje će se i nastaviti u navedenom periodu.

Pod pojmom „ovisnost“ najčešće mislimo na alkohol, drogu ili duhan, ili na neke oblike ponašanja kao što je kockanje. Ipak u posljednje se vrijeme, a posebice u vrijeme pandemije, razvio sve veći problem ovisnosti o Internetu i računalnim igrama.

Naše je učenice2.B razreda, Lanu Nemarnik i Luciju Guštin, zanimalo kakva je situacija u našoj školi, ali i nekim drugim srednjim školama u Istarskoj županiji. Dobiveni su zabrinjavajući podaci o satima koje se provode na društvenim mrežama dostupan na Slici 1.

Na Slici 2. vidljivo je koliko ispitanici koji su sudjelovali u istraživanju lažu članovima svoje obitelji o vremenu provedenom na Internetu što je također indikator razvitka ovisnosti. Također, prilikom razumijevanja ovisnosti potrebno je imati na umu da sredstvo ovisnosti ima funkciju poboljšati emocionalno stanje korisnika, što je i vidljivo na rezultatima na Slici 2., pod pitanjem broj 8.

 

 

U svakome slučaju, primijećeni trend je zabrinjavajući te smatramo kako bi se trebalo potaknuti učenike na produktivnije provođenje slobodnog vremena i svjesnost o realno utrošenom vremenu na elektroničkim uređajima (za što postoje aplikacije koje prate aktivnosti na uređaju).

Članovi Psiho grupe proveli su Mentimeter u svim prvim i trećim razredima razredimakako bi prikupili ideje učenika što se sve može raditi umjesto konzumacije sredstava ovisnosti, ali i potaknuti razmišljanje zašto za pojedinca ne bi bilo dobro da koristi sredstva ovisnosti. Umjesto zaključka u Galeriji slika donosimo ideje učenika.

Razmišljanja učenika na temu ovisnosti

Arhiva novosti