Međunarodni projekti škole Erasmus+ projekt: Hello, Teenager!

Početkom školske godine krenuli smo u provedbu novog međunarodnog projekta „Hello, teenager!“. Nakon provedenog postupka prijava i odabira učenika 2. i 3. razreda svih usmjerenja, izabrano je  18 učenika i 3 učenika u rezervi. Za prvi projektni sastanak okupili smo se u dvorištu škole 30. rujna (u dvije grupe – jedna u 14:00 i druga u 14:30), zajedno s nastavnicima i stručnim suradnicima koji također sudjeluju u projektu. Ukupno nas je bilo 26, a od toga 18 učenika i 8 zaposlenika. Sudionike u projektu je pozdravila i predstavila se koordinatorica projekta, profesorica ekonomske skupine predmeta Sanja Prodan. Upoznala ih je s osnovnim crtama projekta Hello, Teenager!, pa su tako svi okupljeni sudionici projekta saznali da projekt obuhvaća učenike od 13 do 19 godina, iz pet europskih zemalja (Hrvatska, Finska, Italija, Njemačka i Portugal). Naša škola je partner u projektu, a nositelj projekta je finska škola Oriveden Lukio iz mjesta Orivesi. Projekt obuhvaća razne aktivnosti u matičnim školama sudionika u projektu, koje će se provoditi na mjesečnoj bazi, i razmjene učenika. Prva aktivnost je već u tijeku, a radi se o ručnoj ili digitalnoj izradi logotipa projekta. U listopadu ćemo odabrati najbolje radove koji će konkurirati s radovima učenika iz ostalih škola u projektu, da bi se odabrao jedan rad od kojeg će se izraditi logotip projekta.

Prva razmjena planirana je za svibanj 2021., kada prvi učenici i nastavnici iz četiri partnerske škole dolaze u našu školu. Nakon toga, planira se druga razmjena u listopadu iste godine, i to u Portugal.

Osim neposredne koristi od sudjelovanja u projektu, kao što su usavršavanje jezika, upoznavanje drugih kultura, jačanje socijalnih vještina, sklapanje novih prijateljstava i slično, koordinatorica je istaknula i koristi projekta u daljnjem školovanju i prijavama za stipendije, kada ovakav dodatni angažman donosi i dodatne bodove.

Na sastanku je dogovorena okvirna dinamika zajedničkog rada na projektu (jednom tjedno), što će ovisiti o mogućnosti putovanja učenika putnika.

Na kraju, koordinatorica projekta zaželjela je svima uspješnu suradnju te puno zabave, učenja i stjecanja iskustva.

 

Gorana Družeta, prof.

Arhiva novosti