Maturalna večer: Znanje se ne može izgubiti

Maturalna zabava

Već je desetljećima najsvečaniji trenutak u školskoj godini za maturante pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile njihova tradicionalna zabava. Ovim je dogadajem minule subote u pazinskom Spomen domu zadnju godinu svoga srednjoškolskog školovanja obilježilo 125 maturanata iz pet završnih razreda: tri odjeljenja opće gimnazije te po jednog odjeljenja upravnih referenata i tehničara za elektroniku. Uz njih, u Spomen domu se okupilo još nekoliko stotina uzvanika: profesora, roditelja i članova obitelji. Središnji dogadaj večeri bilo je svečano predstavljanje maturanata na pozornici velike dvorane i zajedničko pjevanje “Gaudeamusa”.

Po već generacijama njegovanom protokolu uslijedilo je nekoliko prigodnih govora. “Sada kada ih javno proglašavamo zrelima i kada ih simbolično upućujemo u život, makar nešto prije državne mature i završnog ispita, istaknimo da je znanje, koje su stjecali u našoj ustanovi u protekle četiri godine, jedino na svijetu što se nikada ne može izgubiti, ono je i osnova njihove dobre budućnosti”, istaknuo je u svom govoru ravnatelj Gimnazije Josip Šiklić.

Maturanti su svoja oproštajna pisma posvetili roditeljima, mladim kolegama vicematurantima, kojima su simbolično predali ključeve škole, i svojim profesorima, kojima su poručili: “Zadovoljni smo, ispunjeni i istovremeno tužni jer napuštamo vas, naše uzore, školu, naše sigurno mjesto i svoje prijatelje. Ipak, uvijek ćemo negdje u sebi nositi riječi koje ste baš vi jednom izrekli na satu. One, sva znanja, anegdote i mudrosti koje smo ovdje skupili, trajno će ostati zabilježene negdje u nama”.

U nastavku najsvečanije večeri u životu svakog maturanta ove pazinske škole pjevalo se, izvodilo skečeve, plesalo, zabavljalo te u ponoć kušalo tortu.

D. ŠIŠOVIĆ / Glas Istre

Maturalna zabava

Odlazak maturanata sa pozornice

Prvi ples maturanata

Ples maturantica s očevima

Arhiva novosti