Europski dan jezika

EUROPSKI DAN JEZIKA

U prvom mjesecu održavanja nastave, stručno vijeće stranih jezika organiziralo je obilježavanje Europskog dana jezika, koji se održava 26. rujna kako bi se osvijestila važnost učenja drugih jezika i čuvanja vlastitog. Za ovogodišnju temu odabran je humor, pa su tako učenici različitih razreda na satovima engleskog i njemačkog jezika izrađivali projekte na tu temu. Rezultate timskih radova prezentirali su u prvoj polovici listopada.

Na nastavi njemačkog jezika učenici 4.B razreda obradili su temu humora. U svom izlaganju, Ivona Tidić istaknula je izreku da je najkraća knjiga na svijetu njemačka knjiga viceva i misao Marka Twaina: “ Njemački vic nije za smijanje.“ Naglasila je da su u Njemačkoj popularni vicevi o činovnicima i poslu, a važno mjesto imaju komedije i satire. Satire se izvode na televiziji i uglavnom ismijavaju politiku, a uz komediju i kabaret se veže nekoliko popularnih komičara.

Diego Mišetić prikazao je izazov dvaju glumaca na Youtubeu koji naizmjenično pričaju kratke viceve koji su igre njemačkih riječi, a pobjeđuje onaj koji je manje puta prasnuo od smijeha. Zapamtili smo neke: „Warum gehen Seeräuber im Kreis verloren? Weil sie Pi raten.“ i „Was ist ein Spanier ohne das Auto? Carlos.“ Ovim primjerima suprotstavio je ‘naš’ smisao za humor tako što je preveo na njemački jezik nekoliko viceva, što je bilo uspješno jer je uspio nasmijati cijelu grupu 4.BC.

Učenike je u projektu vodila njihova nastavnica Daliborka Tojčić.

U 2.C razredu, nakon pogledanog stand-up nastupa britanskog komičara Joea Lycetta, sa svojom nastavnicom Goranom Družetom, učenici su raspravljali o stand-upu, značajkama ove vrste humora i tehnikama koje je komičar koristio kako bi postigao humoristični efekt. Zatim su učenici u grupama radili internetske meme, dok se jedna grupa upustila u pisanje stand-up točke. Učenici su potom prezentirali svoje radove i nasmijali svoje kolege iz razreda internim memima i educirali ih o povijesti mema, a učenik Antonio Vekić se i okušao u izvedbi stand-up točke njegove grupe. Na kraju su učenici pojedinačno napisali izvješće o grupnom radu i svojem doprinosu u grupi, a zajednički je zaključak ovog mini projekta bio da je iznimno teško biti komičar, čak i kada vas krasi smisao za humor koji se ispoljava u spontanim situacijama.

Projekt obilježavanja ovog dana proveden je i u 3.B razredu pod mentorstvom nastavnice Gorane Družete, gdje su grupe učenika odabrale izraditi plakate na temu puna (pun (eng.) = igra riječi), što je karakteristična vrsta jezičnog humora pogotovo rasprostranjena u zemljama engleskog govornog područja, i poznatog britanskog komičara Rowana Sebastiana Atkinsona, a neke grupe su napravile meme i prezentirale ih u PowerPointu. Plakate možete naći u učionici II-6 i pogledati koje su to igre riječima odabrali učenici i saznati nešto o stvarnom životu popularnog Mr Beana.

Na kraju, podijelit ćemo s vama dvije poveznice na kojima možete pogledati nastupe komičara Joea Lycetta i Rowana Atkinsona.

Stručno vijeće stranih jezika – nastavnice Daliborka Tojčić i Gorana Družeta

Arhiva novosti