Boravak naših učenika u Njemačkoj – projekt “Hello teenager” iz erasmusovog programa KA2

Dolaskom proljeća i opuštanjem mjera za suzbijanje širenja covida-19 otvorila nam se prilika za ostvarenje dugo planiranih projektnih aktivnosti uživo. U drugoj godini provođenja projekta „Hello teenager“ iz programa Erasmus+ KA2, krenuli smo putem Mechernicha u Njemačkoj, gdje su nas čekali domaćini prvog sastanka uživo učenika i nastavnika koji sudjeluju u projektu. Podsjećamo, sve prijašnje zajedničke aktivnosti odvijale su se online preko videokonferencijskih platformi, pa smo ovo prvo putovanje iščekivali s velikim veseljem i uzbuđenjem.

U Njemačku se zaputilo šestero učenika  (Nikol Zaninić, Ani Londero, Antonia Anzur, Martin Tomišić, Tina Brozan i Eva Udovičić), a s njima u pratnji koordinatorica projekta, prof. Sanja Prodan i kolegica iz projektnog tima, prof. Gorana Družeta.

Otputovali smo avionom iz Zagreba 4. svibnja. Nekima je polazak bio vrlo poseban zato što im je to bio i prvi let u inozemstvo (ali i općenito). Nakon presjedanja u Frankfurtu i dolaska u Dusseldorf, otišli smo organiziranim autobusom u našu konačnu destinaciju, grad Mechernich. To je grad na zapadu Njemačke (pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija), vrlo blizu granice s Belgijom, koji broji oko 28000 stanovnika. Podsjetio nas je na Pazin zbog slične klime i zelenila koje krasi ulice grada.

Prvog dana dolaska iskoristili smo vrijeme za odmor i upoznavanje obitelji kod kojih su učenici bili smješteni. Već sljedeće jutro okupili smo se u Gymnasium am Turmhof, domaćinskoj srednjoj školi. Učenici i nastavnici iz njemačke škole poželjeli su nam dobrodošlicu i ukratko predstavili svoju školu, a nakon toga su nas proveli kroz školsku zgradu. Škola naših partnera prilično je velika zgrada, s nekoliko unutarnjih otvorenih dvorišta u kojima je moguće družiti se i provoditi aktivnosti na otvorenom, a u jednome od njih je i jezerce za oporavak spašenih kornjača. Naime, Gymnasium am Turmhof surađuje sa zoološkim vrtom u Kolnu, ali ima i svoje biološke i ekološke aktivnosti (npr. terarij s insektima i vrtlarski klub za učenike petkom popodne). U ispunjenom danu sljedeća aktivnost bila je kratki izlet u Nacionalni park Eifel, najmlađi nacionalni park u Njemačkoj, gdje je smješten i nekadašnji nacistički kompleks za obuku elitnih političara Trećeg Reicha, ozloglašeni centar Vogelsang. Dok je jedna grupa uživala u dugoj šetnji kroz brežuljkasti krajolik, druga je u poučnoj vođenoj turi saznala mnogo o nacističkoj ideologiji, o načinu obrazovanja pojedinaca koji su bili predodređeni za ulogu vođa, i o tome što se dogodilo sa zgradama i spomenicima za vrijeme oslobođenja Njemačke i ulaska američkih trupa u kompleks. Nakon zajedničkog ručka u posjetiteljskom centru, grupe su se zamijenile.

Sljedeći dan, u petak, ponovno smo započeli dan u školi. Nakon kratkog osvrta na aktivnosti prethodnog dana, učenici su prisustvovali nastavi, a zatim sudjelovali u radionicama na temu ekoloških kompetencija. Skoro svi naši učenici okušali su se u pripremi maslaca sa začinskim travama i kuhanju marmelade od jabuka, za što su najprije nabavili namirnice s obližnje tržnice. Za to vrijeme, Tina je sudjelovala u radionici upcyclinga, tj. korištenja starih i rabljenih predmeta ili materijala u prenamjeni ili izradi novih predmeta veće vrijednosti od početne. Na toj radionici izradila je lanternu za lučicu, od tetrapaka mlijeka i plastične folije, a ukrasila ju je biljkama iz školskog dvorišta. Nakon ručka u grčkom restoranu u blizini škole, svaka je grupa prezentirala rezultate svoje radionice. Prezentiranje radionica bilo je zadnja projektna aktivnost toga dana.

Subota je bila dan za izlet u Koln. Otputili smo se u taj grad redovnim vlakom u 9 ujutro i stigli 2 sata kasnije na glavni kolnski kolodvor. Tvrtka City Games Cologne organizirala je za učenike igru upoznavanja grada u kojoj su odgonetavali zadatke i otkrivali zanimljive lokacije i znamenitosti Kolna. Iako su zadaci bili brojni, učenici su našli vremena i za odmor i druženje. U popodnevnim satima smo se vratili u Mechernich. Na kraju smo zatvorili naš prvi susret s učenicima i nastavnicima iz četiri škole (Njemačka, Italija, Finska i Portugal) roštiljem u dvorištu škole, na kojem su svi mogli probati i hranu s radionice od četvrtka.

U nedjeljnim jutarnjim satima ponovno smo se našli tamo gdje je naš boravak u Mechernichu i započeo – na parkiralištu blizu škole. Oprostili smo se od domaćina, novih prijatelja koje smo stekli i nastavnika iz drugih škola koje smo upoznali. Bogatiji iskustvom i ispunjeni dojmovima ukrcali smo se na naš prvi avion u povratnom smjeru. Čekanje za presjedanjena aerodromu u Frankfurtu bilo je manje naporno jer smo se vraćali znajući da smo uspješno završili svoj boravak u Njemačkoj, a započeli neka nova prijateljstva.

Arhiva novosti