MILENIJSKA FOTOGRAFIJA GSŠJD

Šime Strikoman snimio je 17. listopada svoju 181. Milenijsku fotografiju, pod nazivom "Pazinska gimnazijska kruna". Za veliku fotografiju kliknite ovdje.

LOGIN

Svi učenici škole mogu se logirati koristeći svoje korisničko ime i lozinku.

USEGP

Posljednja izmjena stranice: 16. svibnja 2016. @ 16:27
flag_yellow_low

Ulaganje u budućnost

Strukturni-i-investicijski-fondovi-logo-smallZnakLogo-HRusegp logo final

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Promotivni materijal projekta

usegp logo final

letak USEGP

plakati USEGP (2)

 

 

 

Priručnik SMD tehnologija

usegp logo final

 

 

USEGP Prirucnik SMD tehnologija

 

 

Prezentacije sa završne konferencije projekta

usegp logo final

 

 

 

 

 

USEGP-Prezentacija projekta_A_Frank Medica

HKO i metodologija_M_Jukic

USEGP_Djelomicni standard zanimanja_J_Banko

USEGP-Djelomicni standard kvalifikacija_F_Milanovic

USEGP-Izvannastavne aktivnosti-G_Druzeta

USEGP-Oprema_T_Brozic

USEGP-Prirucnik_A_Ancic

 

 

Završna konferencija projekta USEGP

Iz medija

www.glasistre.hr

www.labin.com

www.regionalexpress.hr

www.pazin.hr

www.hok.hr

www.uopazin.hr

 

Održana završna konferencija projekta USEGP

Sudionici projekta

Pazin, 18. travnja 2016. — U Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile danas je održana završna konferencija EU projekta Unaprjeđenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta – USEGP, kojom je službeno obilježen kraj provedbe projektnih aktivnosti u trajanju od 12 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 1.042.419,00 kuna, a projekt je u ukupnom iznosu financiran bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013.  U provedbi projekta sudjelovala je Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin, kao nositelj projekta u suradnji s projektnim partnerima, labinskom srednjom školom Mate Blažine, Gradom Pazinom i Udruženjem obrtnika Pazin.

Uvodni govor ravnatelja škole

U uvodnom dijelu konferencije, u ime domaćina, obratio se ravnatelj škole, profesor Josip Šiklić. Konferenciji su prisustvovali gđa. Patricia Smoljan, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, gđa. Marija Ivić Kačan, voditeljica Odjela za prosvjetu, kulturu, informiranje, šport i tehničku kulturu Ureda državne uprave Istarske županije, predstavnici partnera u projektu, profesori elektrotehničke struke labinske srednje škole Mate Blažine, gđa. Maja Stranić Grah, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun  Grada Pazina i g. Ivan Zrinšćak, predsjednik Udruženja obrtnika Pazin.

Sa završne konferencije

U sklopu programa konferencije prisutnim gostima, nastavnicima dviju partnerskih škola, učenicima škole i predstavnicima gospodarskog sektora predstavljeni su svrha  projekta, provedene aktivnosti te glavni rezultati projekta postignuti tijekom provedbenog razdoblja. U prezentaciji rezultata po projektnim elementima prisutnima su se obratili voditeljica projekta i profesori elektrotehničke grupe predmeta te vanjska konzultantica u području obrazovanja koja je nastavno osoblje dviju partnerskih škola vodila kroz razradu školskog kurikuluma iz elektrotehničke grupe predmeta.

 

Glavni rezultati projekta, koji su predstavljeni na konferenciji, jesu izrađen djelomični standard zanimanja, djelomični standard kvalifikacija, unaprijeđen kurikulum iz predmeta Radioničke vježbe za 2. razred smjera Tehničar za elektroniku, priprema i tisak priručnika za primjenu SMD tehnologije za potrebe nastavnika i učenika dviju partnerskih škola, uređenje i opremanje učionice za provođenje praktične nastave, edukacije iz razvoja poduzetničkih vještina i upravljanja projektima za nastavno osoblje i projektne partnere i studijska putovanja profesora elektrotehničke struke pazinske škole u svrhu upoznavanja inozemnih primjera dobre prakse.

Prezentacija najboljeg rada ‘Lider – Parking’ učenika 4.E4

U završnom dijelu konferencije prof. Gorana Družeta, ispred radne skupine, predstavila je provedene izvannastavne aktivnosti učenika elektrotehničke struke koji su sudjelovali na predavanjima o osnovama poduzetništva i upravljanja projektima te, po završetku edukacije, sudjelovali na natjecanju u izradi poslovnog plana odnosno projekta. Na natjecanju je sudjelovalo 20 učenika elektrotehničkog smjera dviju partnerskih škola. Na konferenciji su predstavljeni rezultati natjecanja: 1. mjesto  – Poslovni plan Lider – Parking: učenici Patrik Matić, Andrea Koštek, Mauro Brajković, Renco Grabar, Marija Belac (4.E4 iz GSŠJD Pazin), 2. mjesto – Poslovni plan Speculum  : učenici Roberto Orlandini, Antonio Milevoj, Matija Kljajić, Endi Turčinović, Alen Abdulahović (3.EM iz SŠMB Labin), 3. mjesto – Poslovni plan 3D Printer : učenici Dalibor Fumić, Paolo Kiršić, Marko Ivan Šumberac, Donald Mužul, Andy Taletović (3.EM iz SŠMB Labin) i Poslovni plan Safer Music : Ivan Brčić, Patrik Križanac, Branimir Ferenčić, Azra Matejčić, Ardian Pantina (4.E4 iz GSŠJD Pazin). Na završnici konferencije pobjednička grupa učenika prisutnima je predstavila svoj originalni poslovni plan pod nazivom ‘Lider – Parking’.

1. Sajam poslodavaca elektrotehničke struke

U okviru završne konferencije održan je 1. Sajam poslodavaca elektrotehničke struke, na kojem su predstavnici obrta i trgovačkih društava s područja Pazinštine, Labinštine i Poreštine imali priliku predstaviti svoje djelatnosti učenicima škole. Sajam je organiziran s ciljem pokušaja približavanja gospodarskog sektora učenicima i nastavnom osoblju škole u cilju razvoja sinergije i bolje pripremljenosti učenika za realne potrebe tržišta rada.

Profesori elektro aktiva sa svojim učenicima

 

 

U realizaciji projekta su sudjelovali članovi Radne skupine:

 • profesori GSŠJD Pazin: Gorana Družeta, Ksenija Đorđević, Aleksandar Ančić, Josip Banko, Toni Brožić, Ferdo Milanović, Srđan Prica
 • profesori SŠMB Labin: Davor Franković, Milivoj Crvak, Ivica Komadina

te koordinacijski, projektni tim:

Josip Šiklić, prof. – ravnatelj GSŠJD Pazin, dr.sc. Slavica Žužić, prof.-pedagoginja, Jasna Sloković, prof. – psihologinja, Gorana Družeta, prof. – koordinatorica projekta, Antonela Frank Medica – voditeljica projekta.

Posebna zahvala ide cijenjenim partnerima u projektu koji su svojom suradnjom i podrškom uvelike doprinijeli realizaciji projekta.

Više fotografija sa završne konferencije potražite u fotogaleriji.

 

Stručni izlet učenika elektrotehničke struke u Velenje

Ucenici i profesori GSŠJD Pazin i SŠMB Labin u Velenju

  Pazin, 14. travnja 2016. – U okviru provedbe elementa projekta Uvođenje izvannastavnih aktivnosti s ciljem jačanja kompetencija i učenika dana 13. travnja 2016. godine 54 učenika elektrotehničke struke dviju partnerskih škola u pratnji troje profesora posjetilo je Medpodjetniški izobraževalni center MIC – Velenje. MIC predstavlja inozemni primjer dobre prakse i čvrsti most između gospodarstva, školstva i razvoja gdje se susreću zahtjevi lokalne sredine (tvornica Gorenje, termoelektrana, razni obrti i cjelokupno gospodarstvo) s potrebama cjeloživotnog učenja.

Učenici na predavanju u MIC-u

Učenici su, nakon što su predstavili svoje škole i lokalne zajednice, dobili informacije o strukturi i djelovanju MIC-a Velenje. Slijedilo je razgledavanje suvremeno opremljenih učionica, laboratorija i praktikuma.
U vanjskom krugu MIC-a učenici su imali priliku vidjeti i upoznati se sa alternativnim izvorima i oblicima energije kao što su Sunce, vjetar, toplinske pumpe i dr. Među brojnim aktivnostima učenicima je predstavljena i tzv. “Pasivna hiža”.

Stručni posjet MIC-u Velenje

U pratnji učenika bili su prof. Josip Banko iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin te profesori Davor Franković i Ivica Komadina iz Srednje škole Mate Blažine iz Labina.

Više fotografija sa stručnog izleta potražite u fotogaleriji.

 

 

 

 

 

Završna konferencija EU projekta “Unaprjeđenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta – USEGP”

usegp logo finalPazin, 30. ožujka 2016. — Završna konferencija EU projekta “Unaprjeđenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta – USEGP”  održat će se u ponedjeljak 18. travnja 2016. godine s početkom u 9 sati u zgradi Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu, Šetalište Pazinske gimnazije 11.

Konferencija se  održava s ciljem predstavljanja glavnih rezultata projekta i dokumenata koji su dobiveni provedbom projektnih aktivnosti.

Teme završne konferencije:

 • Prezentacija realiziranih projektnih aktivnosti i rezultata projekta
 • Predstavljanje postupka unaprjeđenja strukovnog kurikuluma prema metodologiji Hrvatskog kvalifikacijskog okvira
 • Izvještaj analize provedenog istraživanja potreba tržišta rada
 • Predstavljanje djelomičnog standarda zanimanja i djelomičnog standarda kvalifikacija
 • Predstavljanje unaprjeđenog Kurikuluma, Priručnika za primjenu SMD tehnologije i nabavljene opreme
 • Prezentacija realiziranih radionica za učenike o poduzetništvu i upravljanju projektima
 • Predstavljanje rezultata natjecanja učenika i dodjela priznanja

Projekt je provodila Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin u suradnji s partnerima, Srednjom školom Mate Blažine iz Labina, Gradom Pazinom i Udruženjem obrtnika Pazin. Provedba projekta  financirana je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2014. Vrijednost projekta iznosila je 1.042.419,00 kuna, a provedba projekta trajala je 12 mjeseci.

Glavni cilj projekta bio je unaprjeđenje strukovnog kurikuluma u elektrotehničkoj skupini predmeta i poboljšanje kompetencija profesora i učenika u cilju provođenja kvalitetnije nastave i bolje pripremljenosti učenika za tržište rada.

 

Profesori elektro aktiva posjetili sajam Light+Building 2016 u Frankfurtu

Profesori i predstavnici pazinske tvrtke Filix na sajmu u Frankfurtu

Pazin, 22. ožujka 2016. — U Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile nastavlja se provedba projekta „Unaprjeđenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta – USEGP“, financiranog bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala u ukupnom iznosu od 1.042.419,00 kuna, čiji je korisnik škola uz podršku i suradnju projektnih partnera labinske Srednje škole Mate Blažine, Grada Pazina i Udruženja obrtnika Pazin.

U okviru provedbe elementa projekta „Unaprijeđeni kapaciteti nastavnog osoblja za provedbu kurikuluma i dodatne sadržaje“ proteklog su tjedna pazinski profesori elektro aktiva Aleksandar Ančić, Josip Banko, Toni Brožić, Ksenija Đorđević, Srđan Prica i Fer

Profesori elektro aktiva u Frankfurtu

do Milanović  posjetili frankfurtski sajam Light + Building 2016. Riječ je o vodećem svjetskom, bijenalnom sajmu rasvjete, elektronike, energetike, automatizacije i električnih instalacija na kojemu sudjeluju izlagači iz preko 50 zemalja.

Motiv sa sajma – Uskrs

Moto ovogodišnjeg sajma digitalniindividualniumreženipopračen je svim elektroničkim, instalacijskim, rasvjetnim, automatizacijskim te optičkim inovacijama. Upravo ta tri aspekta predstavljaju ključne segmente u stvaranju “modernih prostora” ugodnih za život, rad i odmor. Na sajmu je tako predstavljena  primjena SMART tehnologije koja je prisutna u gotovo svim segmentima života, te LED rasvjete, čijom se primjenom zamjenjuju dosadašnja rasvjetna tijela novim dizajnerskim pristupom u domovima, uredima, zgradama, trgovima, muzejima ili drugim prostorima. U svrhu poboljšanja kvalitete života i energetske učinkovitosti, predstavljena je primjena pametnih instalacija, pametne rasvjete i napajanja ugrađenih u nove prostore namijenjene stanovanju, uredu, knjižnicama, hotelima,

Motiv sa sajma

apartmanima, bazenima… Na području rasvjete i dizajn rasvjete predstavljeni su suvremeni trendovi te utjecaj na biološke i emocionalne aspekte čovjeka i živih bića te prijedlozi u osmišljavanju rasvjete pametnog vrta i prostorija uz utjecaj pokreta na intenzitet rasvjete te boju svjetla.

Primjer primjene digitalnoindividualnoumreženo pazinski su profesori razgledali na izlagačkom prostoru pazinske tvrtke FILIX d.o.o. gdje su  im njihovi bivši učenici ljubazno prezentirali primjenu elektronike, optike i rasvjete u bazenima i okolnom prostoru. Primjenu luminacija vizualne igre oblika i boja profesori su imali priliku vidjeti i u samom gradu na Majni.

Nakon petodnevnog boravka u Frankfurtu, pazinski profesori elektro aktiva vraćaju se u školske prostore zadovoljni viđenim i spremni prenijeti svojim učenicima prikupljene informacije o najnovijim trendovima iz struke.

Više fotografija sa sajma potražite u fotogaleriji.

Iz medija:

www.ipazin.net

www.regionalexpress.hr

HRT – Radio Pula, emisija ‘Treći školski sat’

 

Službeno otvorenje novoopremljene školske učionice za obavljanje radioničkih vježbi

Iz medija

www.glasistre.hr

www.ipazin.net

www.regionalexpress.hr

www.skolskiportal.hr

Pazin, 10. ožujka 2016. — Danas je u zgradi pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile upriličeno službeno otvorenje i predstavljanje novoopremljene školske učionice. Uz ravnatelja škole, prof. Josipa Šiklića, profesore elektrotehničke grupe predmeta i ostale predstavnike škole, na

Novoopremljena učionica za radioničke vježbe

promociji učionice prisustvovali su i predstavnici partnera u projektu, profesori elektrotehničke struke labinske Srednje škole Mate Blažine, gđa. Maja Stranić Grah, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun Grada Pazina i gđa. Alison Merlić, predstavnica Udruženja obrtnika Pazin.

 

Službeno otvorenje u GSŠJD Pazin

U okviru provedbe elementa projekta „Unaprijeđeni tehnički kapaciteti Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile za izvođenje nastave iz elektrotehničke grupe predmeta“, realizirani su adaptacijski radovi prostora za potrebe izvođenja nastave te je nabavljena suvremena oprema kojom će se omogućiti osposobljavanje učenika za potrebe rada primjenom SMD tehnologije, u što je uloženo 10% ukupne vrijednosti projekta. Sredstvima iz projekta nabavljeno je 7 prijenosnih računala, 2 automatizacijska sustava, 7 lemnih stanica na vrući zrak i 2 licencirana računalna programa za izvođenje vježbi i provjeru znanja. Radovi prilagodbe prostora realizirani su tijekom ljetnog škloskog odmora u 2015. godini, dok je tijekom jesenskih i zimskih mjeseci uslijedilo istraživanje na tržištu, nabava i stavljanje u funkciju kompletne opreme.

Učenici i profesori na radioničkim vježbama u novoj učionici

Otvorenje učionice simbolički je obilježeno nakon provedbe probne nastave u novoj učionici prema izmijenjenom školskom kurikulumu sukladno metodologiji Hrvatskog kvalifikacijskog okvira kojeg su profesori članovi radne skupine, u suradnji s vanjskim stručnjakom, pripremili i predložili u okviru provedbe projekta USEGP. Na probnoj nastavi i vježbama sudjelovali su zajedno učenici iz pazinske i labinske škole sa svojim profesorima elektrotehničke struke Ksenijom Đorđević, Josipom Bankom, Aleksandrom Ančićem, Tonijem Brožićem, Srđanom Pricom i Ferdom Milanovićem iz GSŠJD Pazin te profesorima Ivicom Komadinom i Davorom Frankovićem iz SŠMB Labin.

 

 

Završni ciklus predavanja učenicima o upravljanju projektima                   

 

Učenici 4. E4 s profesorima na vježbama

Pazin, 07. ožujka 2016. Uokviru izvannastavnih aktivnosti za buduće tehničare za elektroniku, u četvrtak 03. ožujka 2016. godine održano je završno predavanje na temu upravljanja projektima. Na predavanju u trajanju 2 školska sata  sudjelovalo je 10 učenika iz razreda 4. E4,  a predavanja i vježbe vodila je prof. Gorana Družeta uz podršku prof. Josipa Banka. Posljednjim ciklusom predavanja obuhvaćeno je upoznavanje učenika s osnovama projektnog menadžmenta, tj. izradom i vođenjem projekta. U prvom dijelu predavanja glavne teme bile su definiranje pojma projekta, ključnih elemenata i faza projektnog ciklusa, dok je drugi dio bio usmjeren na informacije o natječajima i prijavi projekata.

Učenici GSŠJD Pazin na trećem ciklusu predavanja

Pomoću radnih materijala učenici su vježbali izradu vlastitog projekta i ukratko upoznali elemente logičke matrice.

Učenici su radom u grupama razrađivali vlastite ideje, identificarenjem problema i uzroka tom problemu te ciljeva projekta. U svrhu postizanja cilja projekta definirali su, također, glavne projektne aktivnosti i mjerljive rezultate.

Predavanja se nastavljaju s učenicima iz partnerske labinske Srednje škole Mate Blažine, a nakon toga započinju aktivnosti školskog natjecanja učenika u izradi poslovnih planova odnosno projektnih ideja, a koje

Rad u grupi

će moći prezentirati na sajmu poslodavaca u travnju na samoj završnici provedbe projekta USEGP.

 

 

 

 

 

 

 

Drugi ciklus predavanja budućim elektrotehničarima o osnovama poduzetništva

Učenici 4.E4 na predavanjima

 Pazin, 26. veljače 2016. Proteklog tjedna, u četvrtak 25. veljače 2016. godine u Pazinu su nastavljena predavanja iz Poduzetništva i Upravljanja projektima s grupom učenika 4. E4 razreda, budućih tehničara za elektroniku.

Tema drugog ciklusa predavanja bila je razrada poslovne ideje upoznavanjem učenika s terminologijom i elementima poslovnog plana.

II. ciklus predavanja

Na radionici s praktičnim vježbama i korištenjem suvremene tehnologije poput posebno primjenjene mobilne aplikacije, učenici su vježbali izradu poslovnog plana na konkretnim primjerima vlastitih, inovativnih poslovnih ideja. Učenike je kroz vježbe vodila prof. Gorana Družeta uz podršku profesora elektrotehničkog aktiva škole.

II. ciklus predavanja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Započela predavanja učenicima elektrotehničkog smjera o poduzetništvu i upravljanju projektima

Učenici 4.E4 GSŠJD Pazin na predavanjima

Pazin, 24. veljače 2016. U okviru provedbe elementa projekta “Uvođenje izvannastavnih aktivnosti s ciljem jačanja kompetencija i učenika” u partnerskim školama, Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u Pazinu i Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu, započela su predavanja učenicima elektrotehničke struke iz osnova poduzetništva i upravljanja projektima.

Predavanja u Pazinu

Cilj predavanja je upoznavanje učenika s osnovnim pojmovima poduzetništva, razvoj poduzetničkih vještina i projektnog pristupa koji bi učenicima trebali omogućiti bolju pripremljenost za potrebe tržišta i veću konkurentnost pri budućem zapošljavanju.

Predavanja se provode u tri ciklusa u ukupnom trajanju od 6 školskih sati.

U pazinskoj je školi prvo predavanje, na temu osnova poduzetništva i razvoja

Predavanja u Pazinu

poslovne ideje, održano u četvrtak 18. veljače 2016. godine. Na predavanjima sudjeluje 10 učenika iz 4. E4 razreda, smjer Tehničar za elektroniku, a kroz predavanja i praktične radionice vodi ih prof. Gorana Družeta u suradnji s članovima Stručnog vijeća elektrotehničkog aktiva.

 

 

 

 

 

 

Učenici 3.em SŠMB Labin na predavanjima

Predavanja u Labinu

U SŠMB u Labinu prvi ciklus predavanja održan je u srijedu 24. veljače 2016. godine. Voditelj predavanja i radionica je prof. Davor Franković uz suradnju i podršku profesora Komadine i Crvaka iz elektrotehničkog aktiva škola. Na predavanjima sudjeluje 10 učenika iz 3. em razreda, budući elektrotehničari / tehničari za mehatroniku.

 

Učenici su pratili predavanja sa zanimanjem i vrlo aktivnim i kreativnim sudjelovanjem uz brojna pitanja, prijedloge i nove ideje.

 

 

 

 

Sastanak Radne skupine za provedbu projekta USEGP

Sa sastanka Radne skupine

Pazin, 15. veljače 2016. U četvrtak 11. veljače u Pazinu su se po 6. put sastali članovi Radne skupine za provedbu projekta “Unaprjeđenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta – USEGP”.

Jedan od glavnih zadataka profesora bila je izrada priprema za provedbu probne nastave koja je planirana u okviru elementa projekta “Razrada kurikuluma u elektrotehničkoj skupini predmeta”, čija je provedba ušla u završnu fazu. Probna nastava održat će se s učenicima 2. razreda smjera Tehničar za elektroniku, pri čemu će se provesti evaluacija nastavnog sadržaja prema predloženom izmijenjenom kurikulumu.

Također, profesori su na sastanku razmotrili sadržaj predavanja učenicima o poduzetništvu i upravljanju projektima koja će se provesti u okviru provedbe elementa projekta „Uvođenje izvannastavnih aktivnosti s ciljem jačanja kompetencija i učenika“. Predavanja u trajanju 6 školskih sati, započinju već ovog tjedna, a na njima će sudjelovati ukupno 20 učenika iz dviju partnerskih škola, odnosno po 10 učenika elektrotehničkog smjera iz svake škole.

 

Po za6_sastanak radne skupine (3)vršetku predavanja, učenici će sudjelovati na međuškolskom natjecanju, čije su pripreme u tijeku, a na kojem će učenici imati priliku dokazati stečena znanja i kompetencije kroz izradu poslovnih planova odnosno projektnih ideja, a koja će moći prezentirati na sajmu poslodavaca u travnju na samoj završnici provedbe projekta USEGP.

 

 

 

 

5. sastanak Radne skupine za provedbu projekta USEGP

Sa sastanka Radne skupine

Pazin, 28. siječnja 2016. Proteklog tjedna održan je 5. sastanak Radne skupine, u proširenom obliku. Pored članova Radne skupine i uz stručnu službu škole, na sastanku su tako sudjelovali i predstavnici partnera iz Grada Pazina i Udruženja obrtnika Pazin.

Sastanak Radne skupine

Na prvom dijelu sastanka voditeljica projekta prisutnima je predstavila dosadašnje realizirane projektne aktivnosti te aktivnosti koje su planirane do kraja provedbe projekta, zasebno po elementima projekta. Također, prisutni su ukratko upoznati financijskim pregledom realizacije projekta za provedbeno razdoblje do kraja 2015. godine. Nadalje, prisutnima je predstavljen prijedlog koncepta načina provedbe izvannastavnih aktivnosti s učenicima, po definiranim aktivnostima, nositeljima te rokovima provedbe. Buduće izvannastavne aktivnosti obuhvaćat će trening grupe učenika elektrotehničke struke o razvoju poduzetničkih kompetencija i upravljanju projektima, pripreme za međuškolsko natjecanje te održavanje natjecanja u okviru završne konferencije i sajma poslodavaca na rasporedu u mjesecu travnju.

Sastanak Radne skupine u proširenom sastavu

Na drugom dijelu sastanka sudjelovali su članovi Radne skupine koji su nastavili s radom na unaprjeđenju kurikuluma. Sukladno uputama vanjskog stručnjaka, profesori su dopunili i pregledali potrebnu dokumentaciju i obrasce, a radni sastanak rezultirao je prvom radnom verzijom strukovnog kurikuluma za stjecanje kvalifikacije Tehničar za elektroniku, Modul za SMD tehnologiju.

 

 

 

Koordinacijski sastanak članova projektnog tima i Stručnog vijeća elektrotehničke grupe predmeta

S koordinacijskog sastanka

Pazin, 22. siječnja 2016. U predstojećem razdoblju, do kraja provedbe projekta, provodit će se brojne projektne aktivnosti na realizaciji izvannastavnih sadržaja s učenicima elektrotehničkog usmjerenja. U cilju što kvalitetnije pripreme i provedbe planiranih projektnih aktivnosti u okviru elementa ‘Uvođenje izvannastavnih aktivnosti s ciljem jačanja kompetencija i učenika’, u petak 22. siječnja 2016. godine održan je koordinacijski sastanak članova projektnog tima i Stručnog vijeća elektrotehničke grupe predmeta. Na sastanku je dogovoren koncept provedbe izvannastavnih aktivnosti s učenicima i prijedlog okvirnih smjernica planiranog međuškolskog natjecanja učenika Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile i partnerske srednje škole Mate Blažine iz Labina, koje će se održati u mjesecu travnju.

 

Profesori elektrotehničke grupe predmeta i partneri projekta na edukaciji o upravljanju projektima

Sudionici edukacije (1)

Sudionici edukacije

Pazin, 22. siječnja 2016. U okviru provedbe projekta „Unaprjeđenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta – USEGP“, financiranog bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala u ukupnom iznosu od 1.042.419,00 kuna, čiji je nositelj Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile iz Pazina, za profesore elektrotehničke grupe predmeta organizirana je edukacija iz upravljanja projektima. Na edukaciji su sudjelovali, također, predstavnici partnera u projektu i to profesori elektrotehničkog aktiva labinske Srednje škole Mate Blažine te predstavnici Grada Pazina i Udruženja obrtnika Pazin.

Vježbe na edukaciji

Podsjećamo da je glavni cilj projekta moderniziranje kurikuluma iz elektrotehničke skupine predmeta uz unaprjeđenje kapaciteta nastavnog osoblja dviju partnerskih škola, uz osiguranje tehničkih preduvjeta za provedbu nastave nabavkom suvremene opreme te uvođenje dodatnih sadržaja, primarno poticanjem poduzetništva i projektnog pristupa kod profesora i učenika.

 

Edukacija o upravljanju projektima

 

U okviru elementa projekta „Unaprijeđeni kapaciteti nastavnog osoblja za provedbu kurikuluma i dodatne sadržaje“ održana su tako dva petodnevna ciklusa edukacije za profesore i predstavnike partnera, od kojih je prvi održan početkom rujna prošle godine na temu razvoja poduzetničkih vještina i kompetencija, dok je drugi trening na temu upravljanja projektima s osnovnim načelima upravljanja projektnim ciklusom, održan u siječnju ove godine, u razdoblju od 13. do 21. siječnja.

Edukacija je organizirana u suradnji s tvrtkom Curricula j.d.o.o. iz Rijeke, a predavanja je održala gđa. Mirta Klaričić iz Riječke razvojne agencije Porin

 

Prezentacija studijskog putovanja u Velenje nastavnom osoblju GSŠJD Pazin

Prezentacija nastavnom osoblju GSŠJD Pazin

Prezentacija nastavnom osoblju GSŠJD Pazin

Pazin, 05. siječnja 2016. – Na sedmoj sjednici Nastavničkog vijeća Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin, održanoj 05. siječnja 2016. godine, realizirana je prezentacija trodnevnog studijskog putovanja u Velenje (Slovenija) na kojem su sudjelovali profesori elektrotehničke grupe predmeta.

Prof. Josip Banko na prezentaciji

U ime elektrotehničkog aktiva, prezentaciju nastavnom osoblju održao je prof. Josip Banko. Studijsko putovanje obuhvaćalo je posjet Medpodjetniškom obraževalnom centru (MIC), a realizirano je u razdoblju od 23. do 26. studenog prošle godine. MIC Velenje predstavlja primjer dobre prakse obrazovanja u elektrotehničkoj struci i povezanosti s gospodarskim sektorom. Tijekom trodnevnog boravka profesori su sudjelovali na zanimljivim vježbama u specijaliziranim kabinetima uz ekspertni tim profesora , prisustvovali interaktivnim oblicima izvođenja nastave i posjetili tvornicu Gorenje, gdje im je predstavljena modernizirana i robotizirana proizvodnja ovog slovenskog giganta.

Prezentacija nastavnom osoblju GSSJD Pazin

Studijsko putovanje u Velenje realizirano je u okviru provedbe elementa projekta USEGP pod nazivom Unaprijeđeni kapaciteti nastavnog osoblja za provedbu kurikuluma i dodatne sadržaje. U okviru istog projektnog elementa planiran je i posjet sajmu inovacija Light+Building 2016, koji će se održati u Frankfurtu sredinom ožujka.

 

 

 

 

4. sastanak Radne skupine

Sastanak Radne skupine

U okviru nastavka provedbe projekta Unaprjeđenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta – USEGP, u ponedjeljak 21. prosinca 2015. godine po četvrti put sastala se Radna skupina.

Iako radna skupina ovaj put nije bila u punom sastavu, u uspješnoj realizaciji planiranih aktivnosti za sastanak sudjelovali su svi njezini članovi.

Naime, temeljem rezultata istraživanja tržišta rada, koje je provedeno tijekom studenog i prve polovice mjeseca prosinca, te stručnog mišljenja i cijenjenog iskustva profesora elektrotehničke grupe predmeta iz partnerske Srednje škole Mate Blažine iz Labina, članovi Stručnog vijeća elektrotehničke grupe predmeta Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin pristupili su izradi djelomičnog standarda zanimanja opisom i informacijama o ključnim grupama poslova, aktivnostima i pripadajućim pojedinačnim kompetencijama koje su potrebne za rad na jednom ili više radnih mjesta.

Riječ je o jednoj od planiranih projektnih aktivnosti u okviru projektnog elementa Razrada kurikuluma u elektrotehničkoj skupini predmeta čija se provedba nastavlja do kraja veljače 2016. godine.

 

Održana edukacija za unaprjeđenje kurikuluma prema HKO metodologiji

Sudionici edukacije

 

Proteklog tjedna, u petak 27. i subotu 28. studenoga u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u Pazinu održana je posebna edukacija za unaprjeđenje kurikuluma prema metodologiji Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO) pod stručnim vodstvom konzultantice za obrazovanje Maje Jukić,  više stručnjakinje za kvalitetu.

Vježbe s prvog dana edukacije

Svrha edukacije bila je stjecanje kompetencija koje će profesorima biti nužne u provođenju razrade kurikuluma u elektrotehničkoj grupi predmeta u okviru projekta „Unaprjeđenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta – USEGP”, ali koje će svakako doprinijeti osnaživanju nastavnog osoblja dviju partnerskih škola za buduće poslove i projekte vezane za moderniziranje kurikuluma.

Edukacija o HKO metodologiji

 

Sudionici su upoznati sa Europskim i Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom, formalnim, neformalnim i informalnim oblicima učenja, metodologijom razvoja i izrade standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i ishoda učenja, profilima sektora te potražnji na tržištu rada. Na dvodnevnim radionicama sudjelovalo je ukupno 19 osoba među kojima profesori elektrotehničke grupe predmeta Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina i Srednje škole Mate Blažine, škole partnera u projektu, profesori općih predmeta te predstavnici privatnog sektora, tvrtke Filix d.o.o. i Eltor d.o.o.

 

 

 

Profesori elektrotehničke grupe predmeta posjetili Medpodjetniški izobraževalni center u Velenju

Profesori elektrotehničkog aktiva u Velenju

U okviru provedbe projektnog elementa “Unaprjeđeni kapaciteti nastavnog osoblja za provedbu kurikuluma i dodatne sadržaje”,  za profesore elektrotehničke grupe predmeta Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile organizirano je studijsko putovanje u Medpodjetniški izobraževalni centar (MIC) u slovenskoj općini Velenje.

Posjet MIC-u Velenje

Šesteročlani tim elektrotehničkog aktiva boravio je Velenju od 23. do 26. studenog 2015. godine u svrhu razmjene iskustva s velenjskim obrazovnim centrom koji zasigurno predstavlja primjer dobre prakse obrazovanja u elektrotehničkoj struci te povezanosti s gospodarskim sektorom. Tijekom trodnevnog boravka profesori su sudjelovali na zanimljivim vježbama u specijaliziranim kabinetima uz ekspertni tim profesora za instalacije, osnove elektrotehnike, inteligentne instalacije, računalstvo, prostorno modeliranje, mjerenja, automatizaciju i robotiku, regulaciju, pogonsku tehniku, mikroprocesore te mehatroniku i lasersko izrezivanje.

Posjet MIC-u Velenje

 

Profesori su imali priliku sudjelovati na radnim vježbama uz učenike samog centra te prisustvovati interaktivnim oblicima izvođenja nastave u specijaliziranim i visoko opremljenim kabinetima. Valja napomenuti da MIC obrazuje dio ljudskih potencijala za potrebe slovenskog Gorenja koji raspolaže pogonima u Češkoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini. U okviru boravka u Velenju, profesori su tako imali priliku posjetiti i tvornicu Gorenje gdje im je predstavljena modernizirana i robotizirana proizvodnja.

Studijski boravak u Velenju jedna je od aktivnosti koje su planirane u okviru provedbe projekta USEGP s ciljem unaprjeđenja kapaciteta nastavnog osoblja za provedbu moderniziranog kurikuluma u elektrotehničkoj grupi predmeta Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu, vezano uz zanimanja tehničar za elektroniku i elektromehaničar.

 

IMG_2357 IMG_2403 Studijsko putovanje_MIC_Velenje (1)

 

3. sastanak Radne skupine

3_Rad_sastanak (4)U srijedu 18. studenog 2015. godine u zgradi Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu održan je 3. sastanak Radne skupine za provedbu projekta “Unaprjeđenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta – USEGP”.

Glavna svrha sastanka bila je predstavljanje planiranih projektnih aktivnosti za razdoblje studeni 2015. – siječanj 2016. te koordinacija tekućih aktivnosti. Na sastanku su tako profesori upoznati strateškim dokumentima i radnim materijalima koji će poslužiti za kvalitetnu pripremu za dvodnevnu edukaciju unaprjeđenja kurikuluma prema HKO metodologiji, koja je na rasporedu 27. i 28. studenog.

3_Rad_sastanak (2)

Također, članovi su upoznati fazama istraživanja tržišta rada koje se trenutno provodi među gospodarskim subjektima (trgovačkim društvima i obrtima) na području Pazinštine, Labinštine i Poreštine s ciljem poticanja i izgradnje povezanosti nastavnog programa s realnim potrebama tržišta rada te razvoja i jačanja kompetencija i vještina kod učenika.

 

 

 

 

U Pazinu održan 2. sastanak Radne skupine za provedbu projekta USEGP

2015-10-14 14.45.46

Sastanak Radne skupine za provedbu projekta USEGP

Članovi Radne skupine za provedbu projekta „Unaprjeđenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta – USEGP“ sastali su se po drugi put u srijedu 14. listopada 2015. godine u prostorijama Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu. Na sastanku su sudjelovali, također, ravnatelj i stručni suradnici škole te vanjski konzultant za obrazovanje koji će tijekom narednih mjeseci pružiti stručnu podršku u razvoju kurikuluma u elektrotehničkoj grupi predmeta.

Na radnom sastanku definirana je potreba za moderniziranjem školskog kurikuluma za zanimanje Tehničar za elektroniku iz predmeta Radioničke vježbe, pri čemu bi unaprjeđenje obuhvatilo edukaciju učenika za SMD tehnologiju, uz prijedlog da se određenim fondom sati uključi i edukacija za razvoj poduzetničkih kompetencija učenika. Glavni cilj unaprjeđenja kurikuluma je kvalitetnija priprema i veći stupanj konkurentnosti učenika za tržište rada.

2015-10-14 14.46.16

Sastanak Radne skupine za provedbu projekta USEGP

Kako je uloga budućih poslodavaca ključna i neizostavna u definiranju izmjena postojećeg kurikuluma, projektom USEGP predviđeno je provođenje istraživanja tržišta rada anketiranjem odabranog uzorka gospodarskih subjekata na području Istarske županije, s posebnim naglaskom na Pazinštini, Labinštini i Poreštini, odnosno područjima iz kojih je većina učenika dviju partnerskih srednjih škola i u kojima u konačnici većina učenika pronađe zaposlenje.

Među projektnim aktivnostima na rasporedu do kraja 2015. godine važno je istaknuti istraživanje relevantnih strateških dokumenata i proučavanje primjera dobre prakse u dijelu kurikuluma koji se unaprijeđuje, zatim provođenje drugog ciklusa edukacije nastavnog osoblja i predstavnika partnera na temu upravljanja projektima te realizaciju studijskog putovanja profesora elektrotehničke grupe predmeta Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Medpodjetniški izobraževalni center u Velenju (Slovenija) kao istaknuti primjer dobre prakse.

 

Poziv na dostavu ponude za pružanje usluga stručne podrške u razradi kurikuluma

Poziv na dostavu ponude_Usluga strucne podrske u razradi kurikuluma

 

Prvi sastanak Radne skupine za provedbu projekta USEGP

U srijedu 16. rujna 2015. godine, u prostorijama Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu, održan je prvi sastanak radne skupine koja će aktivno sudjelovati na provedbi projekta „Unaprjeđenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta – USEGP“.

Radna skupina, koju čini ukupno 10 članova, formalno je imenovana u sljedećem sastavu:

 1. Srđan Prica, prof. politehnike (GSŠJD Pazin)
 2. Toni Brožić, dipl. inž. elektrotehnike(GSŠJD Pazin)
 3. Ferdo Milanović, prof. strojarstva (GSŠJD Pazin)
 4. Josip Banko, dipl. inž. elektrotehnike (GSŠJD Pazin)
 5. Ksenija Đorđević, prof. elektrotehnike (GSŠJD Pazin)
 6. Aleksandar Ančić, dipl. inž. elektrotehnike (GSŠJD Pazin)
 7. Gorana Družeta, prof. engleskog jezika i informatike – koordinatorica projekta (GSŠJD Pazin)
 8. Davor Franković, mag. inž. elektrotehnike (SŠMB Labin)
 9. Ivica Komadina, dipl. voj. inž. elektrotehnike (SŠMB Labin)
 10. Milivoj Crvak, prof. elektrotehnike (SŠMB Labin)

Na prvom sastanku Radne skupine, koji je održan u proširenom broju uz sudjelovanje ravnatelja i stručne službe GSŠJD, te predstavnika Grada Pazina i Udruženja obrtnika Pazin, razmotrena su i raspravljena određena pitanja vezana uz razradu kurikuluma u elektrotehničkoj grupi predmeta, kao jednom od projektnih elemenata, uz međusobnu razmjenu iskustava i mišljenja profesora dviju partnerskih škola. Prisutnima su predstavljena, također, dva idejna rješenja vizualnog identiteta projekta kojim će projekt biti predstavljen i promoviran u javnosti na jedinstven i kvalitetniji način.

Po završetku sastanka predstavnici partnera razgledali su učionicu u kojoj su tijekom ljetnih mjeseci provedeni odgovarajući radovi prilagodbe na instalacijama, a koja će tijekom narednih tjedana biti opremljena u okviru provedbe projekta USEGP.

 

Edukacija o poduzetničkim vještinama

U okviru projekta “Unaprjeđenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta-USEGP”, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile iz Pazina, u ulozi nositelja projekta, organizirala je prvu edukaciju za unaprjeđenje kapaciteta nastavnog osoblja iz elektrotehničke grupe predmeta.

Edukacija o poduzetničkim vještinama

Prva od ukupno dvije planirane edukacije, u okviru provedbe projekta, održana je od 31. kolovoza do 04. rujna 2015. godine u trajanju od 5 dana, a tema petodnevnih predavanja bila je „Razvoj poduzetničkih vještina“.
Glavni cilj održavanja edukacije je unaprijediti poduzetničke kompetencije kod profesora kako bi u daljnjoj nastavi i sami mogli prenijeti svojim učenicima stečene vještine.

Na edukaciji je sudjelovalo ukupno 12 osoba u sastavu profesora iz elektrotehničke grupe predmeta Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile i partnerske Srednje škole Mate Blažine iz Labina te predstavnika partnera u projektu Grada Pazina i Udruženja obrtnika Pazin.

U okviru petodnevnih predavanja u cilju razvoja poduzetničkih kompetencija obuhvaćene su i dotaknute teme poput osnova poduzetništva, poslovnog plana, oblika malog i srednjeg poduzetništva, važnosti marketinga i inovacija u poduzetništvu te malih i srednjih poduzeća u Europskoj uniji.

Održana predavanja rezultirat će izradom radnih materijala koji će profesorima poslužiti u daljnjoj nastavi.

Edukacija je organizirana u suradnji s tvrtkom Curricula j.d.o.o. iz Rijeke, a predavanja je održao g. Ernest Cukrov, ravnatelj Riječke razvojne agencije Porin.

Profesori i predstavnici partnera na edukaciji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Održan početni sastanak s predstavnicima partnera

U petak 04. rujna 2015. godine u zgradi Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu održan je početni sastanak s partnerima u projektu „Unaprjeđenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta – USEGP“.

Na sastanku su sudjelovali:

 • profesori elektrotehničke grupe predmeta u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile: Aleksandar Ančić, prof., Ferdo Milanović, prof., Ksenija Đorđević, prof., Josip Banko, prof., Srđan Prica, prof., Toni Brožić, prof.
 • profesori elektrotehničke grupe predmeta iz partnerske Srednje škole Mate Blažine iz Labina: Milivoj Crvak, prof., Alen Šestak, prof., Sanjin Šumberac, prof.
 • predstavnica partnera Grada Pazina, gđa. Marta Daus Brubnjak
 • predstavnici partnera Udruženja obrtnika Pazin, gđa. Alison Merlić i g. Alan Tončinić
 • Jasna Sloković, prof. – psihologinja i Antonela Frank Medica – voditeljica projekta, ispred nositelja projekta

Na susretu je predstavljen Akcijski plan provedbe projekta „Unaprjeđenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta – USEGP“, uz pregled aktivnosti planiranih projektom i njihovih nositelja te terminski plan realizacije pojedinačnih aktivnosti. Prisutni su detaljnije upoznati glavnim projektnim aktivnostima, među kojima su sljedeće:

 • aktivnosti vezane uz razradu kurikuluma u elektrotehničkoj skupini predmeta
 • osiguranje i unaprjeđenje tehničkih kapaciteta škole nositeljice projekta za izvođenje nastave iz elektrotehničke grupe predmeta, kroz odgovarajuće manje infrastrukturne radove i opremanje učionice
 • unaprjeđenje kapaciteta nastavnog osoblja za provedbu strukovnih kurikuluma, kroz edukacije i sudjelovanje na studijskim putovanjima u Sloveniju i Njemačku
 • uvođenje izvannastavnih aktivnosti s ciljem jačanja kompetencija učenika, kvalitetnije nastave i stvaranja preduvjeta za bolju pripremljenost učenika za tržište rada, kroz ciljana predavanja i organizaciju natjecanja učenika
 • poticanje povezanosti nastavnog programa s potrebama tržišta rada i približavanjem učenika potencijalnim budućim poslodavcima

Nakon prezentacije dogovorene su prve sljedeće aktivnosti na rasporedu tijekom rujna (sastanak radne skupine, izbor vizualnog identiteta projekta i dr.).

 

Poziv na dostavu ponude za pružanje edukacijskih usluga

Poziv na dostavu ponude_Edukacijske usluge

 

Održana incijalna konferencija projekta „Unaprjeđenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta – USEGP“

Krajem ožujka 2015. godine, u zgradi Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu, održana je inicijalna konferencija projekta “Unaprjeđenje sadržaja elektrotehničke grupe predmeta-USEGP” koji je, posredstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, financiran bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013. u ukupnom iznosu od 1.042.419,00 kn. Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin nositelj je projekta, a njezini partneri u provedbi projekta jesu Srednja škola Mate Blažina iz Labina, Grad Pazin i Udruženje obrtnika Pazin.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, predstavnici partnera u projektu i predstavnici medija. Tom prilikom javnosti su predstavljeni ciljevi projekta i glavne aktivnosti koje će se provesti tijekom razdoblja trajanja projekta.

Kao što su predstavnici nositelja i partnera u projektu posebno istaknuli na konferenciji, svrha projekta je unaprjeđenje i modernizacija postojećeg školskog kurikuluma u elektrotehničkoj grupi predmeta Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u skladu s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom (HKO) i potrebama tržišta rada, kako bi se učenicima nakon školovanja omogućilo lakše zapošljavanje.

 S inicijalne konferencije projekta “Unaprjeđenje elektrotehničke grupe predmeta – USEGP”

 

TRAJANJE PROJEKTA
Početak projekta: 23. travnja 2015.      Završetak projekta: 23. travnja 2016.

POSREDNIČKA TIJELA
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta
Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) – Organizacijska jedinica za upravljanje strukturnim instrumentima (DEFCO)

KONTAKT INFORMACIJE
Nositelj projekta: Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin

Ravnatelj: Josip Šiklić, prof.                                                                                                                            http://www.gssjd.hr/eu-projekt/usegp/

Partneri u projektu:

Srednja škola Mate Blažine Labin

Grad Pazin

Udruženje obrtnika Pazin

Voditelj projekta: Antonela Frank Medica